POGLEDAJTE GALERIJE FOTOGRAFIJA
Head Swimming

Head Swimming

Mares

Mares

SSI

Scuba Schools International

Mares Ambasador Adnan Drnda UW photography

Mares Ambasador Adnan Drnda UW photography

Mares Ambasador Samir Solaković UW photography

Mares Ambasador Samir Solaković UW photography

MARES AMBASADORI

Samir Solaković


Država: Bosna i Hercegovina

Godina rođenja: 1967

Website:https://www.instagram.com/samirsolakovic/

Samir Solaković je profesionalni podvodni fotograf iz Sarajeva, arhitekta, dizajner, slikar i skulptor. Instruktor ronjenja i podvodne fotografije po CMAS asocijaciji i licencirani Nitrox ronilac.
Od svog ranog djetinjstva zaljubljen u more, podmorje i fotografiju. Istraživao floru i faunu i fotografisao roneći na dah. Prve fotografije pravi sa single use camerom koje su u to vrijeme bile dostupne. U mladosti, cjelokupno ljetovanje provodi u Dubrovniku, Hrvatska, roneći preko dana, a naveče radeći kao slikar portreta. Jedan dio svog života živi i radi u Pietrasanti, Italia, gdje se bavi kiparstvom, klesanjem skulptura u mermeru, a zatim prelazi u Antwerpen, Belgija, gdje radi kao dizajner i arhitekt, te postaje i Belgijski državljanin. Stalno nastanjen u Sarajevu, gdje radi kao arhitekt i dizajner, te često koristi podvodnu fotografiju i fascinantne elemente podmorja u svom dizajnu.
Učestvovao na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama kao arhitekt, fotograf, kipar i dizajner. Povratkom u Sarajevo, od 2008 ponovo aktivno počinje sa SCUBA ronjenjem i podvodnom fotografijom. Učestvovao na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima na kojima je i osvajao mnogobrojne nagrade među kojima je i 6 mjesto, ambijent sa modelom, na 2. CMAS Evropskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji, La Herradura Španija 2016. godine. Reprezentativac BiH u podvodnoj fotografiji. Od 2015 član je National Geography YourShot zajednice, gdje objavljuje svoje fotografije. Radi kao instruktor ronjenja i vodi kurseve i edukaciju o podvodnoj fotografiji. U sklopu Sharklab Adria učestvovao kao podvodni fotograf u više istraživačkih projekata, a vezano za istraživanje i zaštitu morskih pasa i raža Neumskog akvatorija. Učestvuje u raznim ekspedicijama za očuvanje voda, /rijeka, jezera i mora/ kao i zaštitu i prezervaciju špiljskog naslijeđa u BiH. Samir fotografira sa Nikon D7000 foto aparatom u BS Kinetix podvodnom kučištu. Od ronilačke opreme koristi Mares flexa mokro odijelo, XR suho odijelo, Fusion regulator, ICON HD i Smart kompjutere, Power Plana, X-stream i Excel+ peraje, Hybrid AT BCD, I3 masku.


Detaljnije

Adnan Drnda


Država: Bosna i Hercegovina

Godina rođenja: 1970

Website: https://www.instagram.com/adi_drnda/

Adnan Drnda je rođen 1970. godine u Sarajevu, koje mu je i danas stalno mjesto boravka. Adnan je profesionalni fotograf, instruktor ronjenja, dizajner i arhitekt iz Sarajeva. U fotografiji se specijalizirao za podvodnu fotografiju, sportsku fotografiju, te fotografiju flore i faune. Zvanično se fotografijom bavi od 1988. godine sa svojim prvim analognim aparatom. 2004. godine odlazi u svoju prvu ekstremnu ekspediciju „Nanda Devi“ u indijskim Himalajama, pravi foto reportažu o sjevernoj Indiji, što je bila i prekretnica u njegovom fotografskom opredjeljenju. Još od djetinjstva fasciniran je elementom vode i podvodnim svijetom. Sa svojim prvim Mares kompletom peraja i maske provodi sate u vodi istražujući, za njega, fascinantni novi svijet. Od 2008. godine ulazi aktivno u svijet SCUBA ronjenja i podvodne fotografije. Adnan je instruktor ronjenja, instruktor podvodne fotografije, nitrox ronioc, Gas blender. Specijalizirao se u makro fotografiji, podvodnom ambijentu, te ekspedicijama u netaknute kanjone, pečine, planine i sl. Adnan je Mares ambasador, član Hugyfot „Hall of fame“ kluba i National Geography Yourshot fotograf. Učesnik je mnogih domačih i svjetskih natjecanja u podvodnoj fotografiji, na kojim je osvajao mnoge nagrade i priznanja. Višestruki je šampion Bosne i Hercegovine u podvodnoj fotografiji, te član reprezentacije BiH u podvodnoj fotografiji. Educirao se i na polju marinske biologije, te učestvovao kao fotograf i istraživač na više ekspedicija istraživanja i zaštite ajkula i raža u sklopu projekata Sharklab Malta. Njegove fotografije su objavljivane u više domačih i internacionalnih ronilačkih i putopisnih časopisa, web portala i novina, poput SCUBAlife, Macro photographers, Start, Visit Bosnia. Često koristi svoje podvodne fotografije i oblikovne elemente podmorja u svom dizajnu interijera i arhitekture. Od foto opreme koristi Canon 5D mk2 sa paletom objektiva, u podvodnom kučištu Hugyfot. U ronjenju Adnan koristi Mares flexa mokro odijelo, XR suho odijelo, Fusion i Abyss regulatore, ICON HD i Smart kompjutere, Power Plana, X-stream i Excel+ peraje, Hybrid AT BCD, Essence liquidskin masku. „Kroz podvodnu fotografiju uzimam od mora momente savršenstva i spokoja i donosim ih na površinu promatračima koji nemaju mogučnost uvida u duboko morsko plavetnilo i njegove tajne, te ih fotografijom educiram o važnosti zaštite naših okeana.“ kaže Adnan Drnda.


Detaljnije